Hyvinvointia luonnosta
Mitä teemme?
Hyvinvointia luonnosta -opintojaksolla keskitymme opiskelijoihin ja heidän hyvinvointinsa tukemiseen ja edistämiseen. Perehdytysjaksoa lukuun ottamatta kaikki oppitunnit pidetään luonnossa erilaisissa ympäristöissä. Opettelemme mielen hyvinvointia tukevia ja palauttavia menetelmiä.
Luonnon ja yksilön välinen vuorovaikutuksellisuus on merkityksellistä, ja tämän merkityksen oivaltaminen edistää yksilön hyvinvointia. Suomalaisina meillä on olemassa monien sukupolvien ajalta muodostunut luontoyhteys, jonka tunnistaminen auttaa vahvistamaan omia juuria ja siten rakentamaan myös identiteettiä.
Mitä hyötyä?
Opiskelijaa auttaa, jos hän pystyy lukemaan oman mielen kuormituksesta kertovia merkkejä. Lukio-opiskelu on intensiivistä ja haastavaa. Siksi on hyvä oppia monipuolisesti menetelmiä, joilla palautuu kuormituksesta, jotta välttyisi liialliselta stressiltä ja säilyttäisi toimintakykynsä.
Nykymaailmassa tarvitaan entistä enemmän psyykkisen itsesäätelyn keinoja. Nuoret kaipaavat myös aikuisten tukea realiteettien tunnistamiseksi ja aktiivisen toimijuuden vahvistamiseksi. Opintojakson keskeisin tavoite on kulkea nuoren rinnalla ja ohjata resilienssiä lisäävien keinojen löytämisessä.
Mistä koostuu?
- n. 24 lähiopetustunnista (tähän sisältyy n. 4 tunnin perehdytys opintojakson alussa)
- eritasoisista harjoituksista ja tehtävistä
- toteutetaan luontoympäristöissä (metsä, suo ym.) kahden ensimmäisen jakson aikana
- sisältää lähiopetuksen lisäksi reflektointia
Miten nuoret ovat kokeneet opintojakson?
Suosittelen – Milloin vain voisin käydä toistekin
- Mielenkiintoinen, vaihtelua perusopiskelu- ja pänttäyskursseihin.
- Tunneille on hyvä ja helppo olla. Harjoitukset on mielenkiintoisia.
- Kurssi on toteutettu hyvin.
- Kurssi on mukava uusi kokemus ja kivaa vaihtelua normaaliin arkeen ja kouluaikaan.
- Olen osannut rentoutua paremmin.
- Osaan suhtautua tilanteisiin eri tavalla.