suoritusohjeisto

Tässä osiossa käsitellään lukion oppimäärän suorittamista, opintojaksojen arviointia sekä opintojen etenemiseen liittyviä käytänteitä.

Lukion oppimäärän suorittaminen

Lukion koko oppimäärän tulee sisältää vähintään 150 opintopistettä. Opetusta eri oppiaineissa annetaan 1−3 opintopisteen mittaisina opintojaksoina. Yhden opintopisteen laajuus on 19 x 45 minuutin oppituntia. Lukujärjestyksessä opintojakso koostuu 45 minuuttia kestävistä oppitunneista.

Opiskelija opiskelee oman henkilökohtaisen opintosuunnitelmansa mukaan pakollisia ja valinnaisia opintojaksoja. Opiskelija on suorittanut lukion oppimäärän, kun hän on suorittanut opiskelemiensa oppiaineiden oppimäärät hyväksytysti ja 150 opintopisteen vähimmäismäärä täyttyy.

Jos opiskelija vapautetaan jonkin oppiaineen opiskelusta, hänen tulee valita sen tilalle muita opintoja niin, että säädetty opintopisteiden vähimmäismäärä täyttyy.

Esimerkki lukion suorittamiseen kuluvasta ajasta ja vuosittain valittavien opintopisteiden minimimääristä:

Opintojaksojen arviointi

Opiskelijan työskentelyä, oppimista ja osaamisen kehittymistä arvioidaan opintojakson suorittamisen aikana suhteessa opintojaksolle asetettuihin tavoitteisiin. Opiskelijan tulee saada palautetta oppimisensa kehittymisestä. Oppimista arvioidaan opintojakson aikana antamalla opiskelijalle arviointipalautetta opintojakson tavoitteiden saavuttamisesta siten, että opiskelijalla on mahdollisuus kehittää opiskeluaan ja työskentelyään opintojakson aikana.

Suoritetusta opintojaksosta annetaan arvosana tai suoritusmerkintä opintojakson päätyttyä. Jos opintojakso koostuu useammasta saman oppimäärän moduulista, annetaan siitä yksi arvosana. Jos kyse on oppiaineiden yhteisestä opintojaksosta, annetaan arvosanat oppiaineittain.

Arvosanan tulee perustua monipuoliseen oppimisen, osaamisen ja opitun näyttöön opintojakson tavoitteiden saavuttamisesta. Arvioinnin kohteina ovat opiskelijan tiedot, taidot ja työskentely. Arviointi ei kohdistu opiskelijan arvoihin, asenteisiin tai henkilökohtaisiin ominaisuuksiin.

Opettaja esittelee opintojakson alussa vaaditut tavoitteet sekä arviointiperusteet. Arviointiperusteet voivat koostua esimerkiksi kirjallisista näytöistä, kokeista ja muista dokumentoitavissa olevista näytöistä sekä opintojakson aikaisesta työskentelystä. Lisäksi voidaan huomioida muita näyttöjä. Opintojakson arvosana ei saa poiketa 1,5 numeroa tai enempää dokumentoitavissa olevien näyttöjen perusteella lasketusta numerosta.

Oppimisen tuen tarpeet, kuten sairaudesta tai vammasta johtuvat haasteet, lukemisen tai kirjoittamisen erityisvaikeus, maahanmuuttajien kielelliset vaikeudet sekä muut syyt, jotka vaikeuttavat osaamisen osoittamista, tulee ottaa arvioinnissa huomioon siten, että opiskelijalla on mahdollisuus erityisjärjestelyihin ja vaihtoehtoisiin tapoihin osoittaa osaamisensa.

Poissaolokäytännöt

Opiskelijan on osallistuttava opetukseen, mikäli hänelle ei ole myönnetty siitä vapautusta. Ryhmänohjaaja voi hakemuksesta myöntää poissaololuvan enintään kolmeksi (3) päiväksi. Sitä pidemmät poissaolot tulee anoa rehtorilta.

Opiskelija tai alaikäisen opiskelijan huoltaja selvittää poissaolot ryhmänohjaajalle. Poissaolot on selvitettävä viimeistään poissaoloa seuraavan päivän aikana.

Mikäli opiskelijalla on opintojaksolla enemmän kuin kolme (3) poissaoloa, on ne kaikki pystyttävä selvittämään hyväksytysti, jotta hän saa osallistua opintojakson kokeeseen. Muussa tapauksessa opintojakson suorittaminen katsotaan keskeytyneeksi. Keskeytyneen opintojakson voi suorittaa tenttimällä aikaisintaan seuraavan jakson aikana.

Viiden (5) poissaolon jälkeen opintojakson opettajalla on oikeus vaatia opiskelijalta lisäsuorituksia, jotka on palautettava ennen opintojakson kokeeseen osallistumista.

Kahdeksan (8) poissaolon jälkeen opintojakson suorittaminen katsotaan keskeytyneeksi. Mikäli poissaolot johtuvat opiskelijasta riippumattomasta syystä esim. sairaudesta, tai opiskelijalle on hakemuksesta myönnetty pitkä poissaolo, katsotaan tapauskohtaisesti, voiko opiskelija suorittaa opintojakson loppuun osittain tenttimällä tai muilla lisäsuorituksilla.

Poissaoloiksi ei lainkaan merkitä

  • koulun kokeisiin tai ylioppilaskokeisiin osallistumista
  • opetukseen liittyviä vierailuja ja koulun edustustehtäviä
  • kutsuntoihin osallistumista
  • Ranuan kunnan lautakuntien, opiskelijakunnan hallituksen tai Lukiolaisten Liiton kokouksiin osallistumista
  • koulun järjestämiin tilaisuuksiin osallistumista.

Mikäli opiskelija ei saavu ajoissa oppitunnille, voi opettaja huomauttaa häntä asiasta. Jos myöhästymiset ovat jatkuvia, on opettajalla oikeus olla ottamatta opiskelijaa oppitunnille ja tällöin opiskelijalle merkitään luvaton poissaolo. Myöhästymiset katsotaan jatkuviksi, jos opintojakson oppitunneilta on myöhästytty enemmän kuin viisi (5) kertaa.

Yli 20 minuutin myöhästyminen katsotaan poissaoloksi.

Lue tarkemmin opinto-oppaasta.

Numeroarvosanat ja suoritusmerkinnät

Numeroin annettavassa arvostelussa käytetään asteikkoa 4–10. Arvosana 5 osoittaa välttäviä, 6 kohtalaisia, 7 tyydyttäviä, 8 hyviä, 9 kiitettäviä ja 10 erinomaisia tietoja ja taitoja. Hylätty suoritus merkitään arvosanalla 4. Opintojakso tai oppiaine, jota ei arvostella numeroin, arvioidaan suoritetuksi tai hylätyksi.

Pakollisten ja valtakunnallisten valinnaisten opintojaksojen arvosanat annetaan numeroin lukuun ottamatta opinto-ohjauksen opintojaksoja ja temaattisten opintojen opintojaksoja, joista annetaan suoritusmerkintä (S = suoritettu, H = hylätty).

Koulukohtaisesta valinnaisesta opintojaksosta voidaan antaa arvosanaksi opetussuunnitelmassa päätettävällä tavalla numeroarvosana tai suoritusmerkintä. Matematiikan ja fysiikan kertausopintojaksot arvioidaan numeroarvosanoilla. Kertaavan opintojakson numero huomioidaan painoarvolla 2 koko oppiaineen arvosanaa määritettäessä. Kertausopintojakson arvosanaa ei huomioida oppiaineen arvosanaa määritettäessä, mikäli arvosana laskee keskiarvoa.

Kesken oleva opintojakson suoritus merkitään Wilmaan ja jaksotodistukseen seuraavilla tavoilla:
a = Avoin opintojakso, osa vaadittavista suorituksista palauttamatta.
E = Ei oikeutta osallistua kokeeseen, perusteet kirjattava.
L = Luvallinen poissaolo kokeesta.
R = Tyhjä koepaperi tai selvittämätön poissaolo kokeesta.
K = Keskeyttänyt opintojakson.
IH = Saanut itsenäisesti suoritetusta opintojaksosta hylätyn arvosanan.

Huom. Avoimen opintojakson suorittamatta jääneet tehtävät on palautettava opettajalle kyseisen jakson uusintakokeisiin mennessä. Muutoin opintojaksosta ei anneta merkintää, ja opintojakso on suoritettava myöhemmin kokonaan uudelleen. Tämä koskee vain taito- ja taideaineiden kursseja, joissa arviointi perustuu annettuihin näyttöihin kokeen sijaan. Muissa tapauksissa palauttamatta jääneet suoritukset alentavat opintojakson arvosanaa.

Suullisen kielitaidon arviointi

Toisen kotimaisen kielen ja vieraiden kielten pakollisten ja valtakunnallisten valinnaisten opintojen aikana arvioidaan myös opiskelijan suullista kielitaitoa.
Seuraavilla valinnaisilla opintojaksoilla arvioinnissa hyödynnetään Opetushallituksen suullisen kielitaidon koetta muiden näyttöjen rinnalla:
RU6: Viesti ja vaikuta puhuen
EN8: Viesti ja vaikuta puhuen

Opintojaksoilta annetaan numeroarvosana käyttäen asteikkoa 4–10. Todistus valinnaisiin opintoihin kuuluvasta suullisen kielitaidon kokeesta annetaan päättötodistuksen liitteenä.

Oppiaineen oppimäärän arviointi

Kunkin oppiaineen arvioinnista päättää opiskelijan opettaja tai, jos opettajia on useita, opettajat yhdessä. Päättöarvioinnista päättävät rehtori ja opiskelijan opettajat yhdessä.

Kun opiskelija on suorittanut kaikki opintosuunnitelmansa mukaiset opintojaksot, hänelle annetaan todistus lukion oppimäärien suorittamisesta. Tämän jälkeen opiskelija voi korottaa aineen koko oppimäärän arvosanaa, mutta ei yksittäisten opintojaksojen arvosanoja.

Matematiikan yhteinen opintojakso luetaan mukaan opiskelijan suorittamaan matematiikan oppimäärään. Temaattisten opintojen opintojaksot eivät muodosta oppimäärää, vaan ne ovat erillisiä opintoja. Opiskelijan opiskelemia pakollisia ja valtakunnallisia valinnaisia opintojaksoja ei voi jälkikäteen poistaa lukuun ottamatta hylättyjä temaattisten opintojen opintojaksoja.

Koulukohtaisista valinnaisista opintojaksoista luetaan oppimäärään mukaan vain opiskelijan hyväksytysti suorittamat opintojaksot.

Mikäli opiskelija pyytää, hän on oikeutettu saamaan suoritusmerkinnän (S = suoritettu) liikunnasta ja sellaisista oppiaineista, joissa opiskelijan suorittama oppimäärä käsittää vain kaksi opintopistettä, sekä valinnaisista vieraista kielistä, mikäli opiskelijan suorittama oppimäärä niissä käsittää korkeintaan neljä opintopistettä.

Etenemiseste ja opintojaksojen uusiminen

Saadakseen oppiaineen oppimäärän hyväksytysti suoritetuksi opiskelijan on suoritettava pääosa opinnoista hyväksytysti. Hylättyjä arvosanoja saa olla pakollisissa ja valtakunnallisissa valinnaisissa opinnoissa enintään seuraavasti:

Opiskelijan opiskelemia joista voi olla hylättyjä opintoja
pakollisia ja valinnaisia opintoja, enintään

2–5 opintopistettä 0 opintopistettä
6–11 opintopistettä 2 opintopistettä
12–17 opintopistettä 4 opintopistettä
18 opintopistettä tai enemmän 6 opintopistettä

Jos opiskelija saa opintojaksosta hylätyn arvosanan tai suoritus muuten hylätään, hänelle on annettava mahdollisuus yrittää arvosanan korottamista erillisessä kuulustelussa:
osallistumalla kerran uusintakoepäivänä kokeeseen
tai osallistumalla kokeeseen, kun opintojakso on seuraavan tarjolla
osallistumalla opetukseen ja kokeeseen, kun opintojakso on seuraavan kerran tarjolla
osallistumalla elokuun tenttipäivän kokeeseen.

Hyväksytyn opintojakson voi suorittaa uudestaan tenttimällä tai osallistumalla opintojakson opetukseen uudestaan. Hyväksyttyä opintojaksoa voi korottaa yhden kerran perustellusta syystä, osallistumalla uusintakokeeseen tai opintojakson kokeeseen, kun opintojakso on seuraavan kerran tarjolla. Tässä tapauksessa syy on perusteltava opettajalle ennen koetta. Perusteltuja syitä ovat sairaus, vakava tapaturma itselle tai läheiselle tai muu syy opettajan harkinnan mukaan.

Elokuun tenttipäivänä opiskelijalla on oikeus korottaa minkä tahansa edellisenä lukuvuotena suoritetun opintojakson arvosanaa.